Znamka z motivom našega sistema TRIGLAV

Dragi deltaši,

Ker je Pošta Slovenije dne 4. 11. 2016 izdala znamko z motivom našega sistema TRIGLAV in ovitek prvega dne, kjer je prikazan sistem in trije procesorski moduli, bo morda zanimivo, kako je do tega prišlo.

Pošta Slovenije vsako leto zbira predloge za izdajo posameznih znamk za naslednja leta. Tako je naneslo, da je bil že pred leti podan predlog, da bi bil na znamki iz tematskega področja industrijskega oblikovanja prikazan naš TRIGLAV. Sistem je prejel nagrade za izvirne rešitve predvsem v tujini. Pri nas so leta 1987 prejeli Kidričevo nagrado za izume in izpopolnitve na osnovi rešitev pri sistemu TRIGLAV naslednji naši sodelavci: Marko Rogač, Damijan Hafner, Marko Kovavačevič, Dušan Zalar, Milan Malej, Marjan Bohnec, Drago Westerbach, Kristl Ogris, Bogdan Kejžar, Aleksander Hadži in Andrej Leskovar.
Za industrijsko oblikovanje sistema TRIGLAV je arhitekt Vid Brataševec prejel vrstouglednih nagrad in priznanj v tujini. Rešitve tako pri obliki kot pri materialih so bile

revolucionarne, saj so bile tedaj računalniki kovinske škatle.

Presenetljivo je bil predlog sprejet, saj Iskra Delta ni bila v času njenega obstoja vsem po volji.

 

Kako je potem znamka nastajala?

Pošta Slovenije je v uradnem listu objavila razpis za oblikovalce znamke. Prijavilo se je 11 različnih birojev in posameznikov, ki so svoje predloge poslali Pošti Slovenije. Razpis je bil zaključen januarja letošnjega leta. Posebna komisija, sestavljena iz predstavnikov Pošte Slovenija in filatelistične zvez je izbrala rešitev arhitekta in oblikovalca Roberta Žvoklja.

Pri nastajanju rešitve je potrebno pohvaliti tudi našega sodelavca Stepan Jožeta. Sodelavka Mojca Turk je prispevala besedilo za Bilten, ki opisuje vsako znamko, ki izide pri nas.

Znamka je bila tiskana v eni od baltskih držav, uradno je izšla 4. novembra 2016.

 

Damjan Žemva

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.