Stečajni rekorderji: po 31 letih se končuje stečaj »jugoslovanskega Microsofta«

Okrožno sodišče v Ljubljani) je v torek izdalo sklep o končanju in končno poročilo stečajnega postopka nad družbo Iskra Delta, ki je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja orala ledino na področju informacijskih tehnologij. Stečaj se je začel 5. februarja 1990, v njem pa so bili upniki 100-odstotno poplačani že v devetdesetih letih, v nadaljevanju pa so postopek zavlekle nedokončane pravde na sodiščih.

Stečaj je vodil Srečko Jadek, odvetnik in solastnik ene največjih odvetniških pisarn pri nas. Jadek že več kot desetletje ne opravlja več funkcije stečajnega upravitelja, ostal mu je le še stečaj Iskre Delte, ki ga je po 31 letih pripeljal do konca.

Kakšna je bilanca stečaja

Kot je razvidno iz končnega poročila upravitelja, je bilo v stečaju unovčenega za 6,9 milijona evrov premoženja, celotni prihodki v stečaju pa so znašali 9,7 milijona evrov. Med glavnim premoženjem Iskre Delta je bil njen nekdanji izobraževalni center v Novi Gorici, ki ga je konec devetdesetih let prejšnjega stoletja kupil Hit, danes pa v njej deluje igralni salon Perla. Poleg tega je imela Iskra Delta v lasti poslovne prostore na Reki in v Zagrebu ter stanovanja v Ljubljani.

Upniki so skupno prejeli za 8,8 milijona evrov poplačil. Na drugi strani je bilo v stečaju za 978 tisoč evrov stroškov, največji so bili:

  • svetovalne, revizorske in podobne storitve: 263 tisoč evrov;
  • sodni stroški, kazni in obresti: 160 tisoč evrov;
  • komunalne storitve in drugo: 104 tisoč evrov.

Ob koncu stečaja je na računu upravitelja ostalo dobrih 21 tisočakov, od tega bo šlo 11.600 evrov upravitelju (preostanek neizplačane nagrade), devet tisoč evrov pa v proračun države. Koliko je znašala celotna nagrada upravitelja, ne ve niti Jadek sam. Kot pravi, je deloma dobil izplačano že v jugoslovanskih dinarjih, nato v slovenskih tolarjih, deloma pa v evrih. Sicer pa stroškov stečaja več zadnjih let ni bilo, saj ni bilo zaposlenih, stroške pravdanja pa je plačevala družba Maos, pravna naslednica nekaterih upnikov.

Zakaj je stečaj trajal 31 let

Stečaj Iskre Delte je bil prvi stečaj pri nas, ki je tekel po stečajni zakonodaji – takrat je bil v veljavi zakon o prisilni poravnavi, stečaju in likvidaciji (ZPPSL), ki velja za predhodnika sedanjega ZFPPIPP, zato stečaj nosi opravilno številko ST 1/90. Razlog za dolgo trajanje stečaja pa je bil, kot že omenjeno, dolgotrajno pravdanje.

Kot izhaja iz končnega poročila, se je najbolj zapletalo pri nepremičnini v Zagrebu, ki je bila v lasti Iskre Delte, a se ta dve desetletji ni mogla vpisati kot lastnica v zemljiško knjigo. Že v času pridobivanja lastninske pravice se je na Iskro Delto v stečaju vsul val tožb preostalih etažnih lastnikov stavbe, zadeve na hrvaških sodiščih pa so se reševale počasi. Iskra Delta se je kot lastnica vpisala v zemljiško knjigo šele leta 2016, nepremičnina pa je skladno z dogovorom prišla v last že omenjene družbe Maos.

Dolgotrajno je bilo tudi urejanje zemljiškoknjižnega stanja v Nastanitvenem centru Šiška na Celovški cesti 264 v Ljubljani. V stečaju Iskre Delte je bilo v omenjenem večstanovanjskem objektu prodanih 252 stanovanj, prodaje pa niso bile ustrezno evidentirane v zemljiški knjigi. Kupci stanovanj so vrsto let zadevo urejali ob pomoči stečajnega upravitelja.

Objavljeno 18.02.2021  v Financah, novinar Aleš Perčič

Priredil za objavo na Ideltaclub spletnem portalu, Darko Pungerčar

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.