UMRL JE MIHAJLO KNEŽEVIĆ – BUCA

Pogreb bo v sredo 5.1.2022 ob 11:45h na pokopališču Nova Bežanija v Beogradu.
Slavko
31.12.2021 nas je zapustil Mihajlo Knežević, Buca iz Beograda, ki je nekaj časa delal v Ljubljani. Upam, da je vsem ostal v lepem spominu vedno razpoložen, razgledan. Meni je bil najbolj simpatičan pri tenisu ker je bil tako zagnan pri 130+ kg da bi spotova gate izgubil. Pa će klic iz Kalifornije na moje stroške v nedeljo… Zapustil je soprogo, dve poročene hčeri, unuke.
MMM
31.12.2022 preminuo je naš dragi prijatelj i kolega Mihajlo Kneževič-BUCA u 69- toj godini.
Zorica BrkicDIGIT Beograd
Dragi prijatelji, ostali smo bez Buce Kneževića.
Vreme sahrane će, kada bude utvrđeno, moći da se nađe na ovom linku.
Boško Simonović

Uspeh filma o Delti na 24. Festivalu slovenskega filma

Portorožu se je zvrstilo veliko novih filmov, zagotovo si bomo katerega ogledali v kinematografu ali na TV. Film “Prasica, slabšalni izraz za žensko” je pobral večino strokovnih nagrad. Vse do projekcije tega filma, je bil “naš” film z oceno 4,55 vodilni v tekmovanju za najboljši film po izboru občinstva. No, v finalu nas je film “Prasica, slabšalni izraz za žensko” z oceno 4,74 prehitel.

Je pa naš film dobil “Posebno priznanje žirije/posebna omemba”. Velja poudariti, da je bila huda konkurenca za to priznanje, ki ga je podelila žirija, v kateri je sodeloval tudi legenda ne samo Jugoslovanskega dokumentarizma, Želimir Žilnik.

V utemeljitvi je zapisano:”V filmu Iskre v času, svetovni računalniški podvigso predstavljena dejstva in osebna pričevanja Janeza Škrubeja in skupine elektrotehnikov, ki so se med prvimi na svetu lotili razvijanja slovenskega in jugoslovanskega računalnika. Gledalci se seznanimo tako z njihovim svetovnim uspehom kot tudi z okoliščinami in pritiski, katerim je bilo podvrženo njihovo inovatorsko delo. Film je pomembno pričevanje iz prezrte in pozabljene zgodovine.”

Čestitamo režiserju Juriju Grudnu za izjemen film in želimo uspešno nastopanje na festivalih, ki prihajajo!

Film bomo lahko pogledali v Kinodvoru, predvidoma februarja.

Slavko

Ogled filma o Delti ta teden

Drage Deltašice in Deltaši,

34. grafični bienale prehaja v drugo polovico in organizatorji so za petek 22. 10. 2021 ob 18. uri pripravili zanimiv dogodek z nazivom “Skrivnost vzpona in zatona podjetja Iskra Delta”.

Dogajalo se bo v MGLC Švicarija, Pod turnom 4.

Najprej se bo novinar Lenart Kučić pogovoril z Janezom in režiserjem ter scenaristom Jurijem Grudnom, nato pa bo projekcija filma Iskre v času – svetovni računalniški podvig.

Dvorana v Švicariji res ni prava kinodvorana, a to je priložnost za vse, ki želijo videti film še predno pride (predvidoma februarja) na spored v Kinodvor.

Lep pozdrav, Slavko – IDC klub


Iskrice s premiere filma Iskre v času – svetovni računalniški podvig

V sredo 13. 10. 2021 se nas je kar nekaj Deltašic in Deltašev zbralo v Glavni dvorani Avditorija Portorož na premieri filma o Delti. Film ni navdušil le nas, ampak vse gledalce v dvorani. Po projekciji so se predstavili ustvarjalci in nekaj igralcev, naših sodelavcev. Janez je odgovarjal na vprašanja moderatorja, med drugim je povedel, da so nas spravili v stečaj, t.j. “žrtvovali kravo zaradi enega zrezka”

Treba je spoštovati običaje in zato smo premiero zalili in obeležili z nekaj fotografijami.

51587656897_80b40848d2_o1-converted

Pa še nekaj slik v Google albumu z boljšo resolucijo, ki jih je naredil Jože Stepan.

S tem pa se dogajanje o filmu ni končalo. Naslednji dan, v četrtek 14. 10. 2021 je bila na sporedu tiskovna konferenca, z naše strani sta se je udeležila dr. Ludvik Toplak in Boris Nemec. Bilo je zanimivo, izplača se pogledati video do konca.


Kaj je vroče to jesen – ISKRA DELTA!

Glavna in dolgo pričakovana novica je, da bo na 24. Festivalu slovenskega filma premiera filma Iskre v času – svetovni računalniški podvig v sredo 13. 10. ob 13.45 v glavni dvorani Avditorija Portorož.
Brezplačne vstopnice bodo na voljo cca 30min pred projekcijo pred blagajno.
Upamo, da se nas zbere čim več, da bomo lahko po projekciji komentirali film na kakšni terasi ob kozarčku priljubljene pijače in pogledu na morje.

Trenutni plakat za film


Pričakujemo lahko še kaj v povezavi s filmom, o tem pa v naslednjem oglašanju.


Zagotovo ste na plakatih, v časopisih, na radiu ali televiziji od preteklega meseca naprej že opazili naziv naše firme, Iskre Delte.
Ja, letos 34. Grafični bienale Ljubljana nosi naziv Iskra Delta.
Sprva se nam je povezava med našo firmo in grafičnim bienalom zdela nenavadna, čudna, ko pa smo spoznali go. Nevenko Šivavec, ki vodi Mednarodni grafični likovni center in organizira grafični bienale nam je bilo jasno. Gospo Šivavec je navdušila Janezova knjiga Hladna vojna in bitka za informacijsko tehnologijo in je postavila Iskro Delto za okvir letošnjega bienala, za „sentiment“ ki se z Delto povezuje –
da je možno začeti, rasti in uspeti, a tudi doživeti skrivnosten padec. Bienale ponuja „ … da se Iskra Delta vrne iz prihodnosti, da bi vžgala iskro za zamišljanje in izgradnjo mogočih alternativnih sedanjosti …“ Vabljeni vsi, da obiščete bienale in se sprehodite med prizorišči bienala. Morda se srečamo na gradu Tivoli ali v bivši Iskrini stolpnici pred skupščino in v galeriji nasproti hotela Slon.


Uživajte jesen aktivno in v dobrem zdravju!


Idelta club.

Zapustila nas je Damjana Simončič

DRAGI DELTAŠI

KAKO TEŽKO JE NAPISATI VEST, DA NAŠE DAMJANE NI VEČ MED NAMI..

ZADNJE SREČANJE Z NJO IMAM V LEPEM SPOMINU, SAJ SVA DOLGO KLEPETALI OB KAVI, A TEMA JE BILA VEDNO NAŠA DELTA IN SODELAVCI. POTEM JE ODŠLA SPET NAZAJ V AVSTRALIJO IN STIKE SVA OBDRŽALI LE PREKO SKYPA. KER NAS JE ZAJELA TA ČUDNA EPIDEMIJA, JI JE PREPREČILA VRNITEV DOMOV IN TO JE VEČKRAT OMENILA, DA NI ZAKLADA ČEZ DOMOVINO IN PRIJATELJE IZ MLADOSTI. NOBENO BOGASTVO TEGA NE ODTEHTA.

VEČKRAT ME JE SPRAŠEVALA, KAJ MISLIM, KAJ JE PO SMRTI. VERNI LJUDJE VERJAMEJO, DA ČE SI DOBER ČLOVEK SE NIMAŠ ČESA BATI, LE TEŽKE BOLEZNI PRED ODHODOM, A ČE VEŠ, DA BODO PRIJATELJI S TABO JE VSE LAŽJE.

MED PISMI NA SKYPU SEM NAŠLA TUDI TOLE NJENO MISEL.

»A NEBI BLO FAJ, ČE BI SE VSI SKUPAJ OBJELI IN SKUPAJ ODŠLI« DAMJANA VERJEMI, DA SMO V ŽALOSTI VSI SKUPAJ OBJETI IN TI ŽELIMO MIRNO IN SPOKOJNO BIVANJE MED NAŠIMI PRIJATELJI, KI SO ODŠLI PRED TABO.

Angelca