Poročilo s srečanja deltašev na Livadi

DRAGI DELTAŠI!

Že čez dvajset let se družimo na dan, kot se je začela pred 43 leti pisati zgodovina ISKRE DELTE.

Vsako leto smo se zbirali in obujali spomine, le lansko leto je bilo nekaj težav zaradi pandemije, a vseeno so se nekateri potrudili, da so vzpostavili vsaj video »piknik« na katerem so je javljali naši sodelavci skoraj iz celega sveta.

Letos pa je bilo srečanje na lep sončen dan na Livadi pri naši dobri gostiteljici Tjaši. V sredo smo se zbrali ob kavici in razdelili naloge. V petek okoli 14h so že začeli prihajati prvi udeleženci, tako prijavljeni (57) kot tudi drugi tako, da je skupno število ob koncu doseglo že 55.

Zanimivo je bilo opazovati radostne in nasmejane obraze kot še nikoli doslej. Poznalo se je, da smo morali čez različne ukrepa zaradi COVIDA, zato je bilo še toliko bolj dobrodošlo malo veselja in klepeta s prijatelji.

Tisti, ki se niso mogli udeležiti, so pošiljali pozdrave vsem. Med drugim Sergij Gabršček iz tujine, s prijaznim pismom nas je pozdravil Dimitros Kokoviadis iz Makedonije (brat pokojnega deltaša po katerem imenu smo podeljevali nagrade za najboljše serviserje, režiser filma o DELTI Jurij Gruden in drugi, ki so se malo bali za svoje zdravje. Ko bo film gotov, boste obveščeni prvi.

Za uspešno srečanje se zahvaljujemo

 • vsem udeležencem,
 • Vanji, ki je sponzoriral majice,
 • Slavku za ves trud okoli organizacije,
 • Darku za elektronsko in spletno obveščanje,
 • Juretu Korenu iz ekipe Društvo Računalniški muzej, ki je preskrbel ozvočenje, mikrofon in kamero, ki je ves čas ↙ snemala utrip srečanja,
 • Dobrinu in Jožetu za ↙ lepe fotke,
 • Tjaši za dobro organiziran in pripravljen prostor, dobro hrano in pijačo
 • in drugim, ki so prispevali svoj delež.

Pogrešali smo napovedani govor, vendar je bilo razumljivo, saj je bila debata tako živa, da smo kar pozabili na vabilo po mikrofonu. Golaž je že bil na mizah in debate v zaključenih družbah kar ni bilo videti konca. Zadnje je mraz in zapiranje lokala pregnal šele ob 21h.

Za konec naj zopet pozovem vse, ki letos spet niso dobili direktnih vabil, naj spremljajo objave na naši spletni strani in sporočajo novejše elektronske poštne naslove na ideltaclub@gmail.com.

SREČNO DO NASLEDNJEGA SREČANJA!

ANGELCA MEJAK

28.5.2021

43. obletnica Iskra Delte

Drage Deltašice in Deltaši!

Srečanje ob 43. obletnici naše Iskre Delte bo v petek 28. maja 2021 na znani lokaciji v gostilni Livada.

Veseli smo, da se lahko dobimo V ŽIVO! Naše druženje bomo pričeli ob 14h in predvidoma zaključili do 18h.

Letošnje srečanje bo namenjeno le druženju, brez v naprej  pripravljenih predstavitev in dnevnega reda. Se je pa v tem času zgodilo nekaj zanimivosti vezanih na Iskro Delto, ki jih bo z nami delil Janez, pa morda še kdo.

Vse bo ponovno tako kot smo navajeni. Za hrano in pijačo bo poskrbljeno, dobro voljo, smeh in veselje pa prinese vsak s seboj.

Ob prihodu bo, kot običajno, Angelca pobirala plačila in delila majice vsem, ki se boste prijavili.

Letos je za majice poskrbel sponzor. Dogovorili smo se za menu – odličen golaž, pivo, ali 2dcl vina in kava, vse to nam Livada s popustom za Delto ponuja za 10€. Vse dodatne želje bodo prijazni natakarji reševali in obračunavali individualno.

Torej, čimprej se prijavite na naslov ideltaclub@gmail.com, zadnji rok prijave, ki zagotavlja golaž in majico je 26. maj.

Najbolje bo, da kar takoj pošljete prijavo, vsi ki boste prišli brez prijave, ste seveda enako zelo dobrodošli, ni pa nujno, da boste lahko dobili menu in majico – obojega bo v omejenih količinah.

Vsi se veselimo ponovnega srečanja, spoštovali bomo določila in priporočila NIJZ in poskrbeli, da nam bo tudi letošnje srečanje ostalo v prijetnem spominu.

Organizacijski odbor

p.s. za še boljšo izvedbo potrebujemo pomoč, konkretno:

– prenosni zvočnik – npr. Ibiza Sound ali kaj podobnega

– vsi, ki radi fotografirate, vabljeni tudi letos, da zabeležite srečanje

– video zapis srečanja na YOUTUBE za vse Deltaše po svetu

Stečajni rekorderji: po 31 letih se končuje stečaj »jugoslovanskega Microsofta«

Okrožno sodišče v Ljubljani) je v torek izdalo sklep o končanju in končno poročilo stečajnega postopka nad družbo Iskra Delta, ki je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja orala ledino na področju informacijskih tehnologij. Stečaj se je začel 5. februarja 1990, v njem pa so bili upniki 100-odstotno poplačani že v devetdesetih letih, v nadaljevanju pa so postopek zavlekle nedokončane pravde na sodiščih.

Stečaj je vodil Srečko Jadek, odvetnik in solastnik ene največjih odvetniških pisarn pri nas. Jadek že več kot desetletje ne opravlja več funkcije stečajnega upravitelja, ostal mu je le še stečaj Iskre Delte, ki ga je po 31 letih pripeljal do konca.

Kakšna je bilanca stečaja

Kot je razvidno iz končnega poročila upravitelja, je bilo v stečaju unovčenega za 6,9 milijona evrov premoženja, celotni prihodki v stečaju pa so znašali 9,7 milijona evrov. Med glavnim premoženjem Iskre Delta je bil njen nekdanji izobraževalni center v Novi Gorici, ki ga je konec devetdesetih let prejšnjega stoletja kupil Hit, danes pa v njej deluje igralni salon Perla. Poleg tega je imela Iskra Delta v lasti poslovne prostore na Reki in v Zagrebu ter stanovanja v Ljubljani.

Upniki so skupno prejeli za 8,8 milijona evrov poplačil. Na drugi strani je bilo v stečaju za 978 tisoč evrov stroškov, največji so bili:

 • svetovalne, revizorske in podobne storitve: 263 tisoč evrov;
 • sodni stroški, kazni in obresti: 160 tisoč evrov;
 • komunalne storitve in drugo: 104 tisoč evrov.

Ob koncu stečaja je na računu upravitelja ostalo dobrih 21 tisočakov, od tega bo šlo 11.600 evrov upravitelju (preostanek neizplačane nagrade), devet tisoč evrov pa v proračun države. Koliko je znašala celotna nagrada upravitelja, ne ve niti Jadek sam. Kot pravi, je deloma dobil izplačano že v jugoslovanskih dinarjih, nato v slovenskih tolarjih, deloma pa v evrih. Sicer pa stroškov stečaja več zadnjih let ni bilo, saj ni bilo zaposlenih, stroške pravdanja pa je plačevala družba Maos, pravna naslednica nekaterih upnikov.

Zakaj je stečaj trajal 31 let

Stečaj Iskre Delte je bil prvi stečaj pri nas, ki je tekel po stečajni zakonodaji – takrat je bil v veljavi zakon o prisilni poravnavi, stečaju in likvidaciji (ZPPSL), ki velja za predhodnika sedanjega ZFPPIPP, zato stečaj nosi opravilno številko ST 1/90. Razlog za dolgo trajanje stečaja pa je bil, kot že omenjeno, dolgotrajno pravdanje.

Kot izhaja iz končnega poročila, se je najbolj zapletalo pri nepremičnini v Zagrebu, ki je bila v lasti Iskre Delte, a se ta dve desetletji ni mogla vpisati kot lastnica v zemljiško knjigo. Že v času pridobivanja lastninske pravice se je na Iskro Delto v stečaju vsul val tožb preostalih etažnih lastnikov stavbe, zadeve na hrvaških sodiščih pa so se reševale počasi. Iskra Delta se je kot lastnica vpisala v zemljiško knjigo šele leta 2016, nepremičnina pa je skladno z dogovorom prišla v last že omenjene družbe Maos.

Dolgotrajno je bilo tudi urejanje zemljiškoknjižnega stanja v Nastanitvenem centru Šiška na Celovški cesti 264 v Ljubljani. V stečaju Iskre Delte je bilo v omenjenem večstanovanjskem objektu prodanih 252 stanovanj, prodaje pa niso bile ustrezno evidentirane v zemljiški knjigi. Kupci stanovanj so vrsto let zadevo urejali ob pomoči stečajnega upravitelja.

Objavljeno 18.02.2021  v Financah, novinar Aleš Perčič

Priredil za objavo na Ideltaclub spletnem portalu, Darko Pungerčar

BILO JE PRED 40 LETI

Dobava računalnika DEC 11/780 podjetju TAM v Mariboru leta 1980.

Mineva 40 let od dostave računalnika podjetju Tovarna avtomobilov Maribor, ki je takrat še slavila kot dober dobavitelj vojaških in komercialnih kamionov. Delta je pravočasno izšolala skupino usposobljenih poznavalcev za strojno in programsko
podporo sistema.
Uspeh je predvsem iz komercialne plati saj je to bila stranka IBM. Zaslužni del komercialistov je moral zagotoviti tudi devize za nabavo materialov.
DO Delta v okviru Sozda Elektrotehna je postala zanesljiv in resen dobavitelj sistemov v domačem prostoru.
Ker smo bili umetniki dodajanja števil smo temu računalniku rekli Delta 4780.

Zapisal Stojan Grgič

ps. DIGITAL HISTORY

MEDIUS na glasovanju za Zlato nit

Drage Deltašice in Deltaši,

Večina od nas pozna Petra in Estero Brajak še iz časov Delte, pogosto ju srečujemo na naših srečanjih, bila sta tudi med sponzorjih naših druženj.

Peter in Estera in njun sin Viktor vodijo firmo Medius.

Medius=Java=vrhunske rešitve po vsem svetu

V Mediusu so se letos prijavili na tekmovanje za najboljšega zaposlovalca Zlata nit in upravičeno postali finalisti v skupini malih podjetij. Odločitev o zmagovalcu je prepuščena javnosti.

Lepo vabljeni, da na spodnji povezavi oddate svoj glas in k temu spodbudite tudi svoje bližnje 🙂

Glasovanje poteka do 15. marca, vsak dan lahko oddate en glas s klikom na https://dnevnik.wufoo.com/forms/q1n322c41dnhtyh/

Medius dobro poznam, sam bi z veseljem tam delal, saj delajo zelo zanimive reči in poslujejo kot ena velika družina, nekaj podatkov o firmi v zvezi s tekmovanjem najdete na

Vabim vse, da pomagamo našim kolegom, resnično si zaslužijo to priznanje!
Lep pozdrav,

Slavko

Dosti Deltašev je nadaljevalo z uspešnim delom v svojih firmah tudi po stečaju. Med njimi je tudi Tomo Đorđević, ki se ga iz Deltinih časov spominjamo kot človeka z ogromno energije, idej in motivacije za doseganje vedno novih ciljev.

Po Delti je Tomo začel s samostojnim delom, ustvaril več uspešnih firm in ves čas generiral nove poslovne priložnosti. Leta 2014 ga je ustavila tragična nesreča, uspešnost poslovanja pa nadaljuje njegova družina. Prejšnji mesec je Tomotova  firma YUCO praznovala 30. obletnico. Predstavitev firme si lahko pogledate na spodnji povezavi:

https://www.youtube.com/watch?v=1QMFda3D7XM

Zapisal: Slavko Rožič

Tiskanje slike Tita na matričnem tiskalniku

Režiser filma o Iskra Delti je prosil nekaj njenih bivših delavce za ponovno vrstično tiskanje Titove slike na matričnem tiskalniku. Sliko Tita na papirju je dobil režiser Jurij Gruden iz Delta arhiva.

Kos tej nalogi je bil Jože Stepan.

Na spodnjem videu je prikazan uspešen tisk