42. OBLETNICA ISKRE DELTE

1. POROČILO IZ 42. OBLETNICE ISKRA DELTE

Drage Deltašice in Deltaši

Letos smo se prvič zbrali “v oblaku”, na videokonferenci. ↙

Seveda imamo vsi raje srečanja v živo, a letos zaradi korona virusa ni šlo drugače. Zbralo se nas je 30+ in lepo smo se imeli. Z nami so bili kolegi, ki se sicer ne bi mogli udeležiti srečanja v živo, saj smo videli in slišali kolege iz Kanade, ZDA, Avstrije, Splita, Pule, Beograda, Skopja, Tuzle in seveda iz Ljubljane, Nove Gorice in še od drugod. Bilo je prvič, zato so nekateri imeli probleme s prijavo, zagotovo bo naslednjič lažje.

Kot ste morda že zasledili je tik pred dokončanjem dokumentarni film o Delti, ki ga bomo predvidoma lahko videli letos jeseni. Nekaj besed nam je o nastajanju filma povedal režiser g. Jurij Gruden.

Bilo je kar nekaj diskusije o aktualnih razmerah, spomnili pa smo se tudi nekaterih poslovnih zmag iz naše skupne preteklosti. Na plan je prišla pobuda, da se poleg srečanj v živo dobimo tudi polletno (ali pogosteje) na podobnih videokonferencah.

Potrudili se bomo letos organizirati še eno videokonferenco, z upanjem, da se nas bo zbralo še več in da se bomo vsi dobro imeli. Do takrat pa vabimo vse da s svojimi predlogi, akcijami in pobudami sooblikujete naše skupno druženje in sodelovanje.

Vsem prav prisrčen pozdrav od dežurnega organizacijskega odbora.

2. VABILO NA SREČANJE OB 42. OBLETNICI ISKRE DELTE

Drage deltaši, vidimo in slišimo se ob 42. obletnici Iskre Deltev petek 29. 05. 2020 ob 14h

na

VIDEOKONFERENCI

Družili se bomo vsak iz svojega udobja, bo drugače, a tako kot narekuje ta Corona-19 čas.

Pričakujemo, da se nam bodo letos pridružili tudi kolegi iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije in Severne Makedonije, pa še kdo.

Povezalo nas bo (verjetno najboljše) orodje za videokonference – WEBEX. Je preprosto, zlahka ga boste uporabili, tudi če se še nikoli niste udeležili kakšne videokonference.
Za vse, ki želite nujne podatke na hitro – le to morate vedeti: klik na povezavo 
https://meetingsemea20.webex.com/meetingsemea20/j.php?MTID=m3ff171d3496b481c83ca9ccb95228d19vas poveže z vašega notesnika, tablice ali pametnega telefona v videokonferenco ob 42. obletnici naše Iskra Delte.

Za kompletno informacijo pa nadaljujte z branjem …

1. Priporočamo, da se priključite z vašega notesnika, računalnika, tablice, pametnega telefona, ki naj ima tudi kamero – le tako vas bomo lahko tudi videli.

2. Povezava na videokonferenco je torej le klik na https://meetingsemea20.webex.com/meetingsemea20/j.php?MTID=m3ff171d3496b481c83ca9ccb95228d19. Prosimo prijavite se s svojim imenom.

3. Lahko se priključite tudi z navadnim telefonom.

4. Če vam med videokonferenco kaj „zašteka“ je najhitrejša rešitev – reset in ponovno klik na povezavo.

5. Če se boste povezali z vašega Android ali iOS telefona ali tablice si pred videokonferenco inštalirajte ustrezno Webex aplikacijo – Cisco Webex Meetings iz Google Play oziroma Apple App Store.

6. Ni potrebna registracija v Webex za udeležbo na videokonferenci.

7. Aplikacija je intuitivna, za udobno uporabo priporočamo ogled katerega od kratkih video zapisov z https://help.webex.com/en-us/.

8. udobno se namestite, kozarček priljubljene pijače naj bo blizu, spomini na dneve preživete v Delti tudi in par minut pred 14.00 v petek 29. 05. 2020 klik na povezavo iz točke 2.

9. Če se priključujete z navadnim telefonom pokličite +386-1-888-9016, nato na prvo vprašanje vtipkate 113 128 3043#, na drugo vprašanje pa vtipkate 47572335# in že ste notri.

10. Če se bodo v času konference (a se ne bodo!) pojavili kakšni problemi bomo TAKOJ na https://ideltaclub.com objavili rešitev.

11. Če imate kakršno koli vprašanje ga vpišite v ideltaclub@gmail.com elektrosko pošto ali v komentar te spletne strani, kjer bodo zapisani tudi odgovori (za vpis komentarja morate biti prijavljeni!).

Veselimo se srečanja 🙂 !
Organizacijski odbor


3. KOMENTARJI PRED SREČANJEM:

Slavko Komak: YYYYYY EEEEEE SSSSSSSS !!!!!!!!!! J DRAGE DELTAŠICE IN DELTAŠI

Tomaž Štebe: Oj! Pa saj bi na Livadi komot (ne)koronirali zunaj. Sicer pa se spodobi, da Deltaši uporabljamo tehnologijo dela na daljavo!
Vse dobro! Se eVidimo!

Tugo Borina : Bravo! Se vidimo/slisimo v “navidezni resnicnosti”.

Marijan Miletić : Srečan vam Dan Mladosti, Titovi mladinci!Vljudno vabljeni danes 25.5.2020 v gostilno Livada ob 14 uri na kosilo z upoštevanjem fizične distance.  Socialno treba ohraniti do virtualnega  petka! Posle tri Zoom srečanja brez video bo treba pripraviti kamero za Cisco.

Damjana Simončič:
DRAGI VSI MOJI DELTASI! NAJLEPSA HVALA ZA PRIJAZNO SPOROCILO.
MALO TEZKO SE BO PRIKLJUCITI SREDI NOCI IZ DOWN UNDER… CE MI NE USPE, BOM VSEENO V MISLIH Z VAMI IN VAS BOM POGRESALA! ZAENKRAT CAKAM V AVSTRALIJI, DA SE SPROSTI MEDNARODNI LETALSKI PROMET. TU JE ZDAJ SE VSE ZAPRTO, TUDI NOTRANJE DRZAVNE MEJE IN LETALISCA. TAKO NE MOREM NAZAJ V EVROPO, CEPRAV SEM SE VEDNO VRACALA V MESECU MAJU. LEPO IN VESELO PRAZNUJTE NASO OBLETNICO! VSEM DRAGIM SODELAVCEM POSILJAM NAJBOLJSE ZELJE ZA VELIKO ZDRAVJA IN PREMAGOVANJA VSEH FINANCNIH IN DRUGIH TEZAV, KI NAS CAKAJO V PRIHODNOSTI, TER UPAM, DA SE SPET KMALU VIDIMO V ZIVO!
POSEBEN POZDRAV IN DOBRE ZELJE DRAGEMU JANEZU SKRUBEJU!!!
OSTANITE ZDRAVI, POSILJAM VAM TOPEL OBJEM IZ VARNE RAZDALJE,
VASA, Damjana Simoncic

MEDIUS na glasovanju za Zlato nit

Drage Deltašice in Deltaši,

Večina od nas pozna Petra in Estero Brajak še iz časov Delte, pogosto ju srečujemo na naših srečanjih, bila sta tudi med sponzorjih naših druženj.

Peter in Estera in njun sin Viktor vodijo firmo Medius.

Medius=Java=vrhunske rešitve po vsem svetu

V Mediusu so se letos prijavili na tekmovanje za najboljšega zaposlovalca Zlata nit in upravičeno postali finalisti v skupini malih podjetij. Odločitev o zmagovalcu je prepuščena javnosti.

Lepo vabljeni, da na spodnji povezavi oddate svoj glas in k temu spodbudite tudi svoje bližnje 🙂

Glasovanje poteka do 15. marca, vsak dan lahko oddate en glas s klikom na https://dnevnik.wufoo.com/forms/q1n322c41dnhtyh/

Medius dobro poznam, sam bi z veseljem tam delal, saj delajo zelo zanimive reči in poslujejo kot ena velika družina, nekaj podatkov o firmi v zvezi s tekmovanjem najdete na

Vabim vse, da pomagamo našim kolegom, resnično si zaslužijo to priznanje!
Lep pozdrav,

Slavko

Dosti Deltašev je nadaljevalo z uspešnim delom v svojih firmah tudi po stečaju. Med njimi je tudi Tomo Đorđević, ki se ga iz Deltinih časov spominjamo kot človeka z ogromno energije, idej in motivacije za doseganje vedno novih ciljev.

Po Delti je Tomo začel s samostojnim delom, ustvaril več uspešnih firm in ves čas generiral nove poslovne priložnosti. Leta 2014 ga je ustavila tragična nesreča, uspešnost poslovanja pa nadaljuje njegova družina. Prejšnji mesec je Tomotova  firma YUCO praznovala 30. obletnico. Predstavitev firme si lahko pogledate na spodnji povezavi:

https://www.youtube.com/watch?v=1QMFda3D7XM

Zapisal: Slavko Rožič

Tiskanje slike Tita na matričnem tiskalniku

Režiser filma o Iskra Delti je prosil nekaj njenih bivših delavce za ponovno vrstično tiskanje Titove slike na matričnem tiskalniku. Sliko Tita na papirju je dobil režiser Jurij Gruden iz Delta arhiva.

Kos tej nalogi je bil Jože Stepan.

Na spodnjem videu je prikazan uspešen tisk

POROČILO IZ SREČANJA NA LIVADI OB 41. LETNICI USTANOVITVE DELTE

TUDI LETOS SE NISMO IZNEVERILI ŽE 18. LETNI TRADICIJI, DA SE SREČAMO NEKDANJI SODELAVCI IN PRIJATELJI ISKRE DELTE. SREČANJE JE BILO NA LIVADI, KJER NAS JE PRIČAKALO SONČNO VREME, PRIJAZNO OSEBJE, OBLOŽENE MIZE Z JEDAČO IN PIJAČO. OB OKROGLI OBLETNICI SE NAS JE ZBRALO VELIKO, PA SMO UPALI, DA LETOS TO PONOVIMO, A JIH JE PRIŠLO LE 72.

TUDI LETOS SMO DELILI MAJICE. KER SMO ŽE IZČRPALI PALETO BARV PRETEKLA LETA, SMO SE LETOS ODLOČILI ZA DVOBARVNE KAR NAJ BI SIMBOLIZIRALO SODELOVANJE IDELTACLUB-A IN RAČUNALNIŠKEGA MUZEJA. PRIJAZNI USTANOVITELJI MUZEJA SO BILI LETOS NAŠI SPONZORJI IN NAM PLAČALI MAJICE.

PO KRATKEM KLEPETU ZUNAJ IN NEKAJ KOZARČKIH PIJAČE, SMO SE PREMAKNILI V PROSTORE KJER SE JE PO DOBREM KOSILU ZAČEL PROGRAM. JANEZ JE ZOPET PONOVIL NEKAJ O NAŠI ZGODOVINI, G. ŠTAMCAR JE PREDSTAVIL USTANOVITEV MUZEJA RAČUNALNIŠTVA V LJUBLJANI IN NAS POVABIL K SODELOVANJU. GOTOVO SE NAJDE ŠE KAK ZANIMIV KOS OPREME ALI DRUGIH REKVIZITOV, KI BI JIH BILO DOBRO PODARITI, DA BI BIL MUZEJ ČIMBOLJ RAZNOLIK IN, DA SE PREDSTAVI TUDI DELO ISKREDELTE.

NATO PA JE SLAVKO KOT DOBER VODITELJ MALO POPESTRIL VZDUŠJE. POVABIL JE UDELEŽENCE K KAKI VESELI ZGODBICI IZ ČASOV NAŠE MLADOSTI V DELTI. NEKAJ POGUMNIH JE LE PRIJELO ZA MIKROFON (POGLEJ POSNETKE V NADALJEVANJU) IN SMEH JE KMALU PREPLAVIL PROSTOR.

TAKEGA ZAKLJUČKA SMO SE RAZVESELILI IN SE ZAČELI ODPRAVLJATI DOMOV Z OBLJUBO, DA SE DRUGO LETO VSI ZDRAVI IN NASMEJANI ZOPET SREČAMO.

ANGELCA


SREČANJI  ‘DELTAŠEV’ NA 41. OBLETNICI USTANOVITVE DELTE STA BILI V LJUBLJANI IN BEOGRADU.

SLIKE IZ OBEH SREČANJ SI LAHKO OGLEDATE NA POVEZAVAH:

  • Livada, Ljubljana (fotografirala Jože Stepan in Jože Buh)
  • Beograd

 

Uspešna okrogla miza o zgodovini računalništva pri nas

 

V torek zvečer je v mini konferenčni sobi Pritličja v izvedbi Računalniškega muzeja potekala okrogla miza Svetla in temna stran zgodovine računalništva, kjer so gostje pred nostalgično publiko razpredali o tem in onem, povezanim z računalniško zgodovino pod Alpami.

Debato je povezoval Artur Švarc, ki je ob sebi gostil Jonasa Žnidaršiča, ki je bil del pionirjev tako na svetli kot temni strani, Sergeja Hvalo, strokovnjaka za računalniške igre in nekdanjega soustvarjalca kultne revije Joker in Marjana Kodeljo, novinarja in zadnjega urednika revije Moj Mikro.

če ti je pa fotr dovolu barvni televizor prklopt, pol si bil pa sploh car

Marjan Kodelja, Moj mikro

 

Več kot 50 poslušalcev je lahko slišalo veliko o osembitnih računalnikih, ki so orali popularno ledino računalništva pri nas, pa o piratstvu, ki je bilo posebnost našega prostora, o mini vojnah med Commodorjevci in Spectrumaši, o zlati dobi z Amigami in Atariji in potem zatonom romantike s prihodom PC-ja. Dotaknili so se tudi računalniških publikacij, interneta in odgovorili na mnoga vprašanja iz publike.

Sploh specifika podalpskega prostora, ki je v začetku onemogočala uvoz računalnikov, je zanesenjake v osemdesetih prisilila v alternativne metode.

Za moj prvi PC, ki sem ga moral prešvercat, sem kupil vse, razen ohišja. Doma sem vse to skupaj sestavil v navadno kartonsko škatlo 

 Jonas Žnidaršič

 

Podobnih dogodkov, ki gledajo v zgodovino, bo v organizaciji Računalniškega muzeja v prihodnje še več in bodo tudi tematsko obarvani.

Več kot dvourni posnetek je prijazno zagotovil vzivo.si, O dogodku pa so poročali tudi zvečer v Odmevih na RTV SLO

Planica – 40 let od prve računalniške obdelave podatkov

Pisalo se je leto 1979. Beno Hvala, izkušen športni novinar na RTV in od leta 1960 tudi režiser prenosov poletov na Planici je želel tega leta ponuditi gledalcem nekaj več. Kaj bi to bilo? Zamislil si je, da bi vse podatke ki se zbirajo ob skoku takoj pripeljal direktno na ekran. Tega dotlej v Planici še ni bilo.

Kako to narediti? Kdo bi to zmogel?

Iz RTV so kontaktirali Elektrotehno in tako je naloga prišla do Delte. Janez in ekipa so preučili nalogo in po pričakovanju rekli DA. S strokovne strani je bil projekt pravi izziv da ekipa Delte ponovno pokaže kaj zna, poslovno pa je za Delto pomenila dodatno prepoznavnost in ponos da so lahko soustvarjalci te velike in kultne prireditve.

Pa se je začelo. Marjan Miletić, Mihajlo Komunjer, Vlado Pečar, Marjan Murovec, Stojan Grgič, Marko Šorn, Iztok Pušnar … pa še kdo je bil v ekipi Delte. Poleg Deltašev in RTV so bili vključeni tudi profesorji in asistenti s Fakultete za elektrotehniko v Ljubljani, kjer so v prejšnjih letih za Planico že izdelali npr. merilnik hitrosti na odskočni mizi.

Prvič je bil v igri računalnik z obdelavami in rezultati v realnem času. Glavni problem je bil kako povezati signale med računalnikom in TV sliko in napisati programsko opremo za spremljanje tekmovanja.

Vse se je dogajalo na Delti 340/5, na katero so poleg terminalov in tiskalnikov priključili tudi vmesnike, ki so jih za to priliko razvili  in izdelali v Delti. Vsa strojna oprema Delte je delovala brezhibno, kljub okolju ki je bilo daleč od pričakovanega za računski center.

Programsko opremo je bilo treba izdelati vse od arhitekture, preko različnih vnosov, popravkov in prikaza podatkov na TV ekranu do vrstnega reda rezultatov in drugih izpisov. Tu se je pokazala razlika med teoretično analizo s strokovnjaki RTV na papirju in realnostjo v Planici. Po prvem testu v živo je bilo potrebno takoj, „v letu“  preprogramirati večji del sistema. Znana ekipa Mike, Murči in Vlado so to naredili, kot sta MMM in Mike zapisala v reviji Informatika, „Vrijeme koje smo imali na raspolaganju bilo je 1 dan i sve raspoložive noći“.

Delta je torej leta 1979 s prvo računalniško obdelavo rezultatov v Planici odprla novo poglavje. To pa ni bila edina novost. To leto je takratni finale svetovnega pokala, 15. marca, prvič spremljal refren pesmi Slavka Avsenika, Planica, Planica. Te pesmi se spomnimo vsaj enkrat letno, prav je in ponosni smo lahko, da se po 40 letih spomnimo tudi na naš, Deltin, prispevek k velikosti Planice.

Vabim vas, da si v spomin na te dni pogledate:

  • članek v reviji Informatica, stran 68
  • video posnetek poleta Zupana, kjer se vidi zapis DELTA YUGOSLAV  COMPUTER  
  • slika iz zgornjega videa, kjer se vidi Deltino sodelovanje
  • fotografijo dela ekipe
  • album slik

Kar nekaj zgodb o dogajanjih s Planice kroži naokrog. Veseli bomo, če nam jih pošljete, zagotovo pa se jih spomnimo na našem letošnjem 41. srečanju, ki bo v petek 24. maja.

Po pripovedovanjih zapisal Slavko